vineri, 25 martie 2011

Ziua Cucului

La cea de a 40-a ediţie a Târgului Naţional al Produselor Tradiţionale de la Academia de Ştiinţe Agricole si Silvice din perioada 25-27 martie va asteapta la:
· Celebrarea Bunei Vestiri - Dezlegare la peşte pentru cei ce au ţinut post, de vineri puteţi alege păstrăv prăjit sau afumat, peşte (crap pescuit de pe braţul Crişan/ scrumbie) la grătar
· Celebrarea Zilei Cucului – „Cucule, pasăre sură!” cu un specialist al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, o lecţie a naturii sâmbătă de la ora 11. Primul cântec al cucului, care corespunde aproximativ cu echinocţiul de primăvara, este marcat in Calendarul popular de Ziua Cucului, 25 martie (Blagoveştenia sau Buna Vestire in Calendarul creştin). După trei luni de cântat neîntrerupt, el se opreşte brusc pe 24 iunie, in perioada solstiţiului de vara.
· A III-a ediţie a Concursului Cel Mai Bun Degustător de Miere - pentru amatori, sâmbăta 12 martie, ora 12.00
· Sâmbătă şi duminică lecţia de biologie – „Dincolo de graţia şi ţinuta delicată minunatul toporaş este un dar al naturii şi un ajutor preţios pentru om” prezentată de doamna biolog Irina Mustea Stanca

· multe produse inedite de post – pâine la test, peşti şi curcani din aluat de pâine de post, prăjituri de post: foi cu bulion umplute cu gem de caise, prăjitura cu morcov, cu praf de cacao
Buna Vestire – despre sărbătoare si obiceiuri româneşti

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc pe data de 25 martie Buna Vestire sau Blagoveştenia, sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Buna Vestire sau popular Blagoveştenia este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Mântuitorul Hristos. Buna-Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. Buna-Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului.

Cucul este o apariţie misterioasă în peisajul cotidian (vine si pleacă, prin migraţie, începe şi înceteaza să cânte (25 martie/24 iunie) la date bine precizate în timp). Astfel, cucul a devenit o pasăre-oracol, implicată in destinul oamenilor; prin locul unde stă, când cântă, de câte ori cântă, când este auzit prima oară etc., el prevesteşte norocul, bogaţia, sărăcia, sănătatea, căsătoria. Amintirea funcţiei sale de orologiu calendaristic este păstrată astăzi de numele ceasurilor cu cuc, cunoscute orologii ale timpului diurn.


Iată principale, datini, obiceiuri, traditii si superstiti ale zilei de Bunavestire - Ion Ghinoiu “Obiceiuri populare de peste an”

- Este ziua în care se spune că va cânta pentru prima data cucul, cel care vesteşte lucruri importante in viaţa omului, el fiind perceput ca o pasare cu stramoş mitic, cu puternic substrat erotic şi ce care anunţă venirea primaverii
- Se spune ca cel care aude cântecul cucului, dacă numără de câte ori cânta, va şti câţi ani mai are de trăit.
- Fetele şi băieţii necăsătoriţi, pot întreba cucul în cât timp se vor căsătorii. “Cucule voinicule/ Câţi ani imi vei da/ pan’ m-oi însura (mărita)?” Daca acesta tace, inseamna că va fi repede, dar dacă începe să cânte, trebuie să numeri de câte ori cântă ca să vezi în câţi ani te căsătoreşti
- Este bine să ai in aceasta zi bani in buzunar, să fii îmbracat în haine curate, pentru a te găsi aşa cântatul cucului, căci dacă te prinde cântatul altfel, nu vei beneficia de aceste lucruri tot anul.
- Nu este bine ca să te prindă cântatul cucului cu stomacul gol şi nici nu este bine să auzi cântecul venind din spate sau din partea ta stanga, căci înseamna că aduce veşti proaste.
- nu ai voie sa te cerţi că este mare păcat, iar cine se cearta în această zi, va avea necazuri tot anul
- pentru ca roadele să fie bogate in livezi, pomii se ameninţă cu toporul şi se stropesc cu ţuică
- nu se pun ouă sub closca fiindca puii vor işi cu câte doua capete şi patru picioare
- ouale ouate in ziua de Bunavestire se spune ca nu sunt bune de mâncat
- este bine să se puna sare şi pâine pe pragul uşi, pentru a aduce linişte în casă şi a da hrana îngerilor
- se face foc in livadă ca să se dezmorţească pomii
- se fac focuri mari cu toate lucrurile de prisos adunate de prin case, şi focurile durează pănă în zori.
- casele şi lucrurile sa afumă pentru a alunga blestemele si gândurile negre.
- se topeşte zăpada şi cu apa obţinută se spală pe cap, căci se spune ca vei fi aparat de toate răcelile iar durerile o sa-ţi treacă ca şi luate cu mâna
- daca ziua de Bunavestire este o zi cu ceata, primavara va fi calduroasă.
- se spune ca aşa cum este ziua de Bunavestire, asa va fi şi în ziua de Paşti.
- pescarii nu trebuie sa arunce în această zi mămăliga la peşti, căci vor muri peştii.
- este bine să mânănci peşte ca să fii sănătos şi vioi ca peştele în apă.

Obiceiul din comuna Brăneşti, judeţul Ilfov pe aleile ASAS

Pentru ca Sărbătoarea Cucilor este un eveniment deosebit in comuna Brăneşti, la acest sfârşit de săptămână, tineri deghizaţi în cuci vor aduce cea mai importantă manifestare artistică populară care transformă Brăneştiul într-un adevărat spectacol popular în aer liber. Jocul presupune mascarea tinerilor în cuci şi cucoaice şi lovirea sătenilor cu palma pe umăr pentru “alungarea răului” şi “pentru a avea sănătate ”.

Tradiţia spune că de Buna Vestire este dezlegare la peşte, motiv pentru care vă aşteptăm să fiţi alături de noi, la ASAS să vă bucuraţi de preparate pe baza de peşte în acest sfârşit de săptămână, de vineri 25 martie până duminică, 27 martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu